Oku! Yaratan Rabbinin adıyla, hakikatini düstur edinerek insanımıza hizmeti hedefleyen “Okuder” (Okuma Alışkanlığı Kazandırma, Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği) okuma kavramını zihinlere nakşeder. Okumanın olmadığı bir hayatın anlamsız olduğunun bilincini taşır. “Okuder” hayatın okumakla anlam kazanacağını bilerek çalışmalarını bu hususta yoğunlaştırmıştır. Hayatın tüm alanlarında ve üzellikle bilgisizliğin kol gezdiği bu çağımızda, üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek başlıca hedeflerimizdendir. “oku kitabını ” denilmeden önce niçin yaratıldığımızı anlamanın, okumakla mümkün olacağına inanıyoruz.
İdeal bir toplum özlemini çektiğimiz bu çağımızda insan eğitiminin, bilgi ve kültürün vazgeçilmez bir konu olduğu çok açıktır. Yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişi bulunan biz Müslümanların son dönemlerde yaşadığımız bazı trajik durumların gösterdiği inanılmaz gerçek şudur ki; Müslümanlar kitaba, eğitime ve araştırmaya bağlı kaldıkları dönemlerde gerek maddi ve gerekse manevi hep yükselmişlerdir. Bahsedilen hususlar terk edildiği zamanlar da ise bu olay tamamen tersine dönmekle beraber önünü alamadığı hastalıklar kapmıştır. İslam ümmetinin zirvelerde olduğu dönemlerde vakıf çalışmaları yapan müesseseler, eğitim kurumları, medreseler hep bu güzel tırmanışın destekleyicileri olmuşlardır. Bizler de yaşadığımız bu asırda yukarıda ifade edilen yükselişe çok muhtacız ve bu mahrumiyet dönemlerinde aldığımız maddi ve manevi hastalıklara merhem sürmek durumundayız.
Toplumda insaf ve vicdan kahramanlarının, âlim ve kanaat önderlerinin, meşrep ve meslek sahiplerinin organizeli ve ısrarlı yaklaşımlarına, çalışmalarına ihtiyaç olduğu gibi, kurumlarımızın, vakıflarımızın ve derneklerimizin insan odaklı, eğitim odaklı, iman odaklı çalışmalarına ileri derecede ihtiyaç vardır. Bunu yapacaklar da biziz. Bizler ise bir ümmetiz, aynı bedenin parçalarıyız ve aynı gemide yol alıyoruz.
Bizler sadece konuşan değil, mukaddesatımıza olan sevgimizden dolayı insanımıza sürekli hizmet etmeliyiz. Kardeşlik ve fedakârlık duygusunun hep önde olmasına gayret göstermeli, hedeflerimize yararı dokunacak herkesin tecrübesini kılavuz edinmeliyiz. Eğitimi olmazsa olmaz bilmeli, kendimizi ancak eğitimle mükemmel seviyeye çıkartabileceğimizi unutmamalıyız. Değerlerimize, vatanımıza, milletimize kısacası tüm insanlığa hizmet edecek düşünür, yazar, akademisyen, âlim, sanatçı, sporcu, kanaat önderi yetiştirmek için hep çalışmalı ve yorulmamalıyız.
Hep hareket halinde olmalı, vaktin hayat olduğunu bilmeliyiz. İttifak ettiğimiz konularda birlik olmalı, ayrıldığımız konularda birbirimizi mazur görmeliyiz. Hayata bir bütün olarak bakmalı, taklit ve taassuba düşmemeliyiz. Bize miras bırakılan kutsal değerlere saygı göstermeli ve onları korumalıyız.
Bizler eserleri ve fikirleri dünyanın hala en saygın kurum ve kuruluşlarında titizlikle araştırılan asırların nesliyiz. İlmin ve marifetin zirvelerine çıkmış bir dünyaya aidiz.
Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? (Zümer süresi: 9)
Evet… “Okuder” sayılan bu anlayışın bir ürünüdür. Ülkemizde hizmet veren bir bütünün önemli bir parçası olmayı hedeflemektedir.
Çalışmak bizden, başarı ise Allah’tandır.